Za. 15-02-20: TrptkTrio

Met dit nieuwe trio verwelkomt Het Concertgemaal drie jonge musici met een zeer indrukwekkende internationale carrière, allen geboren in Moskou.

20200215 1000w

Nadezda Filippova (piano), Anna Lipkind-Mazor (viool) en Maya Fridman (cello) zijn vanuit een gezamenlijk muzikale achtergrond maar op hun eigen manier aan hun artistieke avontuur begonnen. Hun muzikale zoektocht bracht hen uiteindelijk bij elkaar; als trio bleken zij dezelfde taal te spreken.

De focus van het TrptkTrio ligt op twintigste-eeuws en hedendaags repertoire om nieuwe inzichten te verkrijgen en om nieuwe ingangen te vinden in bestaande werken door het maken van eigen bewerkingen en door samen te werken met hedendaagse componisten.

Een februariavond vol gloedvolle Russische passie van het hoogste niveau!

Programma:

  M. Shalygin - Pianotrio
  M. Ravel - Kaddish uit ‘Mélodies hébraïoques’
  E. Bloch - From Jewish life | Nigun (uit Baal Shem)
  A. Honegger - Mimaamaquim
  E. Bloch - Prayer

  Pauze

  D. Shostakovitsj - Pianotrio no. 2 in e klein opus 67

Over de musici:

Nog maar nauwelijks tien jaar oud maakte Nadezda Filippova haar debuut bij het St.Petersburg’s Philharmonic Orchestra. Concerten in Rusland en Europa volgde. Haar studie zette zij met veel succes voort in Berlijn en Amsterdam, waar zij woont. Hoogtepunten van het afgelopen jaar waren concerten in het Konzerthaus Berlin (2016) waar zij het eerste pianoconcert van Tchaikovsky uitvoerde en haar deelname als laureaat van de prestigieuze Dutch Classical Talent Tour (2017-2018). In 2017 bracht Filippova haar eerste cd uit, Illimité, met werken van Debussy. Zij is een graag geziene gast bij NPO4 radio en heeft een eigen soirée in Theater de Roode Bioscoop.

Anna Lipkind-Mazor werd in Moskou geboren in een muzikale omgeving; diepgeworteld in een strijkerstraditie van musici als David Oistrakh (Viktor Pikaizin & Semyon Snitkovsky), Mikhail Garlicky, Zinaida Gilels en de Borodin Quartet leden van het eerste uur. Zij begon reeds op jonge leeftijd met vioolspelen, begeleid door haar moeder Elena Mazor. Vanaf haar vijfde studeerde zij bij prof. Irina Svetlova in Tel-Aviv. In Israël maakte zij kennis met de grootste violisten van de afgelopen eeuwen en trad zij al vanaf zesjarige leeftijd op met orkest en in recital.

Op zestienjarige leeftijd maakte zij haar debuut met het Israëli Philharmonic Orchestra onder de baton van Zubin Mehta. Vervolgens besloot Anna om naar Europa te gaan om bij Pavel Vernikov aan het Weense Conservatorium te studeren. Hier won zij vier internationale competities. Anna woont nu in Berlijn. Ondanks haar solistische achtergrond, heeft ze haar grote passie gevonden in de kamermuziek.

Maya Fridman begon eveneens vroeg met cello spelen, werd erkend als een wonderkind en maakte onder de vleugels van de Yuri Bashmet Foundation haar debuut op radio en televisie. Zij studeerde aan de Alfred Schnittke Moscow State College of Music en won de eerste prijs bij het International Festival of Slavic Music. In 2010 kreeg zij een beurs om aan het Conservatorium van Amsterdam te studeren bij Dmitri Ferschtman. In 2016 studeerde zij daar met de hoogst haalbare onderscheiding, cum laude, af.

Fridman concerteerde de afgelopen jaren in regelmatig in de grotere concertzalen van Europa, waaronder het Concertgebouw Amsterdam en Tivoli Vredenburg. Door haar brede muzikale interesse heeft zij een grote passie voor improvisatie en het spelen in diverse muzikale en theatrale constellaties.