Vr. 16-12-22: Filmvertoning ‘Dorp in de Stad’

Een film van Remy Vlek naar aanleiding van 100 jaar Tuindorp Oostzaan (1921-2021)

Aanvang: vrijdag 16 december 2022 om 20:00 uur.

Dit jaar werd 100 jaar Tuindorp Oostzaan gevierd, een jaar later dan gepland vanwege Corona.
Tuindorp Oostzaan is het eerste tuindorp in Nederland en gebouwd om arbeidersgezinnen licht, lucht en ruimte te bieden en een fatsoenlijke woning; vlakbij de scheepswerven, ver van de binnenstad, middenin een polder aan de noordkant van het IJ. In de wijk groeide een hechte gemeenschap, maar met de jaren veranderde de samenstelling en de wereld om Tuindorp heen. De film gaat over de geschiedenis van de wijk en over de sociale ontwikkeling van de buurt en de komst van nieuwe bewoners, de gentrificatie. Deze gentrificatie leidt tot spanningen tussen oude en nieuwe bewoners maar ook tot nieuwe uitdagingen over de manier waarop men met elkaar omgaat en tot elkaar komt.

20221216

De film onderzoekt de dilemma's en mogelijkheden in de verhouding tussen diverse bewoners. De kijker wordt meegenomen in het leven van dansjuf Mirella en bewoner en medewerker van het Historisch Archief van Tuindorp Ton van Baardwijk. We maken kennis met Lous, al zesendertig jaar bewoonster van Tuindorp en lid van de jeu de boules club De Meteoor, en met de jonge self made bakker Lard die twee jaar geleden vanuit huis een bakkerij begon op de Kometensingel. Uiteindelijk komen we in juni 2021 op een buurtfeestje in de Vegastraat waar jong en oud, nieuwkomers en ‘echte’ Tuindorpers elkaar tegenkomen op een gemeenschappelijk plantsoen, tevens zelf ontwikkelde moestuin. We zien hoe diverse groepen elkaar ontmoeten en samenkomen.

Na afloop van de film is er een nagesprek over de ontwikkeling van de buurt Kadoelen en de toekomst van Café Kadoelen.

Remy Vlek produceert en regisseert al 30 jaar documentaires voor de publieke omroep en maatschappelijke instellingen. Zijn films over Amsterdam zijn onder meer te zien in Eye Filmmuseum. Korte filmografie: ‘Zomer in Van der Pekbuurt’ (2007), ‘Zomer in Slotermeer’ (2013), ‘Amsterdam Stad aan het IJ’ (2014), ‘Van wie is het IJ, van wie is de stad’ (2019).
De film Dorp in de Stad is tot stand gekomen dankzij bijdragen van: Fonds voor Creatieve Industrie, Prins Bernard Cultuur Fonds en Van Eesteren Fonds.

Tickets en informatie:

De aanvangstijd van deze filmvertoning 20:00 uur.

Prijs: € 10,- per ticket incl. servicekosten te bestellen via onze webshop.